Kansainvälistä viestintää käännöstoimiston silmin

Kun on kielestä kysymys, Kielitohtori vastaa

Kirjoittaja Translatum Oy | 27.6.2012

Jos kielipäätä kivistää, Kielitohtori auttaa. Translatumin ilmainen Kielitohtori-palvelu on auttanut satoja ihmisiä kieliasioissa vuodesta 2006 lähtien.

"Kielipraktiikasta" versoi kielenhuollon tietopankki

Reilut kuusi vuotta sitten Translatumin toimitusjohtaja Risto Kuosmanen sai ajatuksen Kielitohtori-nettipalvelusta, jossa käännöstoimiston kieliammattilaiset voisivat jakaa asiantuntemustaan muidenkin iloksi ja hyödyksi. Siitä lähtien sadat ihmiset ovat saaneet vastauksen kysymyksiinsä, ja vastaukset ovat kertyneet nettiin tietopankiksi, joka on kaikkien muidenkin hyödynnettävissä.

Ajan myötä kysymykset ovat suuntautuneet yhä useammin suomen kieleen, ja nykyään Kielitohtori.fi keskittyy nimenomaan kielenhuoltoasioihin. Kielitohtorina häärii tällä hetkellä Translatumin suomen kielestä vastaava kielenhuoltaja.

Kielitietoa työhön ja muuhun

Kielitohtorilta kysytään monipuolisesti kaikenlaisia kielenhuoltoon ja oikeinkirjoitukseen liittyviä asioita. Monesti kysymykset liittyvät työelämän kirjoittamiseen.

Joskus Kielitohtori taas pääsee sovittelijaksi kokonaisen tuttavaporukan kielenhuoltokiistoihin. Jotkin kysymykset ovat enemmän periaatteellisia kuin käytännöllisiä, jolloin niihin ei aina ole antaa yksiselitteistä vastausta – esimerkiksi sanojen vastakohtasuhteet ovat usein tulkinnanvaraisia.

Vastaanotolla viisastutaan yhdessä

Kielitohtorina toimiminen on antoisaa, koska vastauksia selvitellessä vastaaja oppii samalla itsekin. Joskus lääke kielivaivaan löytyy kuin apteekin hyllyltä – toisinaan taas on käyttöä syvällisemmille selvittelytaidoille.

Kysymyksiin vastaaminen myös avaa käännöstoimiston kielenhuoltajalle uusia näkökulmia: millaisia kieliasioita pohtivat ihmiset, jotka eivät välttämättä pyörittele kieltä työkseen? Opettavaista on ollut myös yrittää kirjoittaa kielestä niin, ettei vastausten tulkintaan tarvittaisi suomi–kielioppi–suomi-sanakirjaa.

Pistäydy sinäkin!

Kielitohtori.fi:ssä sinäkin voit saada osasi kielitietoudesta. Lue muiden saamia vastauksia, lähetä oma kysymyksesi tai tutustu vinkkiosioon. Löydät Kielitohtorin myös Facebookista

-Tällä viikolla vierasbloggaajana on Translatumin Kielitohtori.

Tutustu blogiimme!

Translatumin blogissa jaamme näkemyksiämme käännösalan, kansainvälisyyden ja kielen ajankohtaisista ilmiöistä.

Tilaa blogiartikkelit sähköpostiisi