Kansainvälistä viestintää käännöstoimiston silmin

Käännöstoimistossa pelataan sanoilla

Kirjoittaja Translatum Oy | 25.9.2018

erotellaan

 

Puhelin soi:

Käännöstoimistossa, miten voin auttaa? Huomiselle parin sivun käännös englanniksi, kuulostaa ihan mahdolliselta. Mutta osaisitko kertoa, miten paljon sanoja tekstissä on?

 

Tällaista keskustelua pääsee käännöstoimistossa todistamaan harva se päivä. Miksi se sanamäärä oikein kiinnostaa?

Kun käännöstoimiston ihminen kyselee sanamäärän perään, hän koettaa hahmottaa työn mittaluokkaa, käännöksen hintaa ja toimitusaikaa. Käännösalalla nimittäin operoidaan sanoilla ja niiden määrillä. Asiakkaan ei kuitenkaan ole pakko selvittää sanamäärää etukäteen itse. Lue alta lisää!

 

Selkein kriteeri: Alkuperäisen tekstin sanamäärä

Alalla on edelleen käytössä useita hinnoittelumalleja:

  • alkuperäisen tekstin sanamäärä
  • käännöksen sanamäärä
  • rivien määrä
  • merkkien määrä (välien kanssa tai ilman)
  • sivujen/liuskojen määrä
  • käytetty aika tunneissa.

Sivumäärä voi äkkiseltään tuntua intuitiiviselta tavalta ilmoittaa tekstin laajuus, mutta on oikeasti varsin epämääräinen käsite. Asetteluista ja fonttikoosta riippuen yhdelle sivulle asettuvan tekstin määrä saattaa vaihdella melkoisesti. Etenkin PDF:issä "yhden sivun" käsite on hyvin laaja. Sama ongelma on rivimäärässä.

Tuntiperusteisessa hinnoittelussa hinta selviää vasta jälkikäteen, mikä on riski asiakkaalle. Vaihtoehtoisesti hinta perustuu etukäteisarvioon, mikä taas ei ole helposti mallinnettavissa nykyaikaisten automaattisten tarjousjärjestelmien käyttöön.

Paras hinnoittelumalli on sanamäärä, ja asiakkaan kannalta nimenomaan alkuperäisen tekstin sanojen mukaan laskettuna. Jos hinta perustuu käännöksen sanamäärään, kyseessä on joko arvio, joka ei välttämättä vastaa todellisuutta, tai sitten lopullisen hinnan saa tietää vasta käännöksen jo valmistuttua. Kumpikin menettely jättää toivomisen varaa.

Alkutekstiin perustuva sanataksa on kaikista yksiselitteisin, ja sen ansiosta käännöksen lopullinen hinta on kaikkien osapuolten tiedossa etukäteen. 

 

Laita kone selvittämään sanamäärä

Word-tiedoston sanamäärän voi tarkistaa helposti Tarkista-välilehden Sanamäärä-kohdasta. Läheskään kaikki tekstit eivät kuitenkaan ole docx-muodossa. Word ei myöskään osaa huomioida tekstin sisäistä toistoa, joka voi madaltaa käännöksen hintaa.

Joissakin käännöstoimistoissa onkin mahdollista saada käännöstyöstä automaattitarjous. Se tarkoittaa, että kun käännettävän tekstitiedoston lataa käännöstoimiston systeemiin, se laskee tiedostosta sanamäärän automaattisesti. Esimerkiksi Translatumin käytössä oleva järjestelmä osaa selvittää sanamäärän 50 eri tiedostomuodosta.

Automaattitarjouksen pyytäminen ei vaadi ihmistyötä eikä tarjous sido vielä mihinkään, joten se on kätevä tapa hahmotella itselleen käännöstyön laajuutta.

 

Sanamäärä on myös kääntäjän mittatikku

Sanamäärän avulla määritellään käännöstyön hinnan lisäksi myös siihen kuluva aika – siis kääntäjän etenemisvauhti. Ammattikääntäjän päivävauhti on yleensä parintuhannen sanan luokkaa. Tätä lukemaa käytetään myös toimitusajan arvioinnissa.

Vaikka käännöksen hinta voidaan määritellä kiinteäksi etukäteen, käännökseen kuluvaa aikaa on vaikeampi määrittää aivan näin tarkkaan, koska eriaiheiset ja -tyyppiset tekstit ovat erilaisia kääntää. Esimerkiksi ohjelmistojen käyttöliittymätekstien tai yksittäisistä sanoista koostuvien termilistojen kääntäminen vie suhteessa enemmän aikaa kuin juoksevasanaisten tekstikokonaisuuksien kääntäminen.

Kokenut kääntäjä pystyy kuitenkin sanamäärän ja tekstisisällön perusteella arvioimaan varsin luotettavasti, miten kauan niiden kääntäminen laadukkaasti kestää. Sanamäärän perusteella hän seuraa myös oman työnsä etenemistä.

 

Käännösalalla siis paitsi luetaan ja tulkitaan myös lasketaan sanoja: voi oikeastaan sanoa, että sana on alan tärkein yksikkö. Nyt tiedät, miksi aina kyselemme sanamäärän perään!

 

Tutustu blogiimme!

Translatumin blogissa jaamme näkemyksiämme käännösalan, kansainvälisyyden ja kielen ajankohtaisista ilmiöistä.

Tilaa blogiartikkelit sähköpostiisi

Viimeisimmät artikkelit